D05_Places històriques – Sant Agustí

Plaça de Sant Agustí con la celebración del mercado al aire libre antes de la construcción de éste.
Fuente: Àngel Toldrà Viazo, nº2737 (1909) (Col. J. Simó)

La plaça té el seu origen en l’establiment del convent de Sant Agustí en el segle XVI, conformant un raval conventual que s’aglutina entorn de la plaça homònima i la de Sant Elm. Aquest lloc estratègic, que fa de nexe entre el centre històric, els ravals confrontants i la façana marítima, albergava l’activitat comercial durant el segle XIX.

Plaça de Sant Agustí con el mercado ya construido.
Fuente: Autor anónimo (1934) (Col. A. Delgado)

A fi d’organitzar aquesta activitat dins d’un espai més salubre, es construeix el mercat municipal en 1929, ocupant l’espai de les construccions derrocades de l’antic convent de Sant Agustí on s’aglutinaven diversos dels llocs. No obstant això la venda de fruites i verdures va continuar en l’exterior de la plaça fins a la remodelació i ampliació del mercat en 1987. El mercat suposa un gran exemple d’arquitectura de ferro modernista, que sens dubte al costat del convent, actualment reconvertit en auditori municipal, dignifica el caràcter paisatgístic de la plaça. Històricament l’espai de la plaça no es trobava urbanitzat, necessitant d’una gran superfície lliure per a l’establiment del mercat a l’aire lliure.

Actualment la plaça presenta un caràcter per als vianants, amb un paviment que s’identifica amb el de la trama urbana del centre, amb diversos elements urbans de mobiliari i esbarjo, i albergant una gran quantitat de terrasses que fan que aquest espai continue percebent-se com un gran pol d’atracció dins de la ciutat però es desnaturalitza al seu torn, el seu caràcter d’espai públic lliure. Quant a la vegetació, igual que passa en gran part dels espais urbans de Vinaròs, és insuficient.

L’entorn edificat manté una escala més o menys harmònica, encara que alguns edificis superant l’altura de l’església de l’antic convent, i mostrant algunes mitgeres vistes que empobreixen la qualitat de la imatge urbana.

Plaça de Sant Agustí. Febrer 2019
Fuente:
el fabricante de espheras coop. v.

2 thoughts on “D05_Places històriques – Sant Agustí

  1. M’agradaria saber alguna cosa del Convent de Sant Francesc, quan es va construïr, de quina ordre era…
    Moltes gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada