D05_Places històriques – Sant Antoni

Les places constitueixen els espais de relació i interacció social per excel·lència dins dels teixits urbans. Són espais que al seu torn compten amb un enorme valor simbòlic i càrrega cultural ja que el fet que allí es concentre històricament la major part de l’activitat social, comercial, institucional i religiosa, fa que aquestes queden associades a la imatge representativa de la ciutat, i per tant a la seua identitat. L’anàlisi de la imatge urbana de Vinaròs passa per tant pel de les seues places històriques més emblemàtiques: Sant Antoni, Sant Agustí, Jovellar, passeig i Primer de Maig.

PLAÇA DE SANT ANTONI

La Plaça de Sant Antoni o de la Constitució, amb els seus frondosos àlbers, era l’únic espai de la ciutat amb una fesomia de parc durant el segle XIX i principis del XX, un espai de passeig i de relació social, que perdria gran part del seu encant i harmonia visual dins del paisatge urbà, després de les reurbanitzacions de la mateixa en els anys 1974 i 2006, donant lloc a una plaça dura de formigó, on el cotxe adquireix un major protagonisme.

Imatge aèria de la Plaça de Sant Antoni.
Fuente: Amics de Vinaròs
Plaça de Sant Antoni o Constitució, conocida popularmente como l’Amera.
Fuente: Angel Toldrà Viazo (1909). nº2736 (Col. J. Simó)

En localitzar-se un aparcament subterrani davall de la plaça, aquesta perd la seua condició d’espai verd, incapaç d’albergar arbres d’envergadura com els antics àlbers ja desapareguts. Així mateix, cal esmentar que el caràcter paisatgístic es trenca també per la presència de noves edificacions més modernes, entre les quals destaca de manera notable l’edifici de la Immaculada, alçat en 1968 (un dels primers edificis en altura juntament amb el de Sant Pere i Sant Sebastià), amb una altura desproporcionada en relació amb l’entorn històric però d’acord amb la nova imatge urbana del front litoral.

Plaça de Sant Antoni. Febrer 2019
Fuente:
el fabricante de espheras coop. v.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada