D05_Places històriques – Plaça de Jovellar

Plaça de Jovellar.
Fuente: Amics de Vinaròs

La Plaça de Jovellar, també coneguda com Plaça de l’Hospital o plaça de Salvador, era un centre neuràlgic comercial de Vinaròs que va albergar el mercat a l’aire lliure fins que en 1818 es trasllada al Carrer Major i a la Plaça de Sant Agustí. Malgrat això l’activitat comercial continua sent intensa per la seua ubicació estratègica, ja que suposa una retola d’unió dels eixos d’accés, Pilar i Sant Francesc amb el centre, però finalment després de l’execució del desviament de la carretera N-340 en 1964 el transit s’allunya de la zona de la plaça i per tant aquesta redueix la seua activitat comercial, i els usos terciaris comencen a desplaçar-se més cap al litoral.

El disseny actual de la plaça és hereu del dels anys 60, on el cotxe compta amb un gran protagonisme, i la major part de l’espai públic passa a ser residual en quedar tancat en una rotonda, actualment ocupada per una font, això contrasta amb la imatge històrica prèvia als anys 60, presentant un espai més alliberat similar al de la plaça de Sant Agustí en aquells dies.

Quant a l’entorn edificat, a diferència del que ocorre majoritàriament en la resta de la ciutat, es preserva gran part dels edificis i el caràcter del paisatge urbà històric, amb l’al·licient de poder contemplar el campanar de l’església arxiprestal amb absoluta nitidesa. Aquest lloc, és sens dubte un on es percep amb major claredat i autenticitat una escena urbana harmònica, representativa i icònica dins de Vinaròs.

Plaça de Jovellar. Febrer 2019
Fuente:
el fabricante de espheras coop. v.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada