D02_Santa Caterina i Sant Nicolau

Encara que sants menors en el calendari festiu valencià, els festejos de Santa Caterina i Sant Nicolau se celebren en no poques ciutats, on els seus actes tenen certa rellevància local -Alacant, Alzira, Benassal, Dénia, Xarafull, Morella, Onda, Sueca, València, Vilamarxant, Vinaròs, etc.- i, a més, van associades, donada la proximitat de les dates: la Santa, 25 de novembre i el Sant 6 de desembre (Ariño i Salavert, 2000). Per afegiment totes dues festivitats es cataloguen com Festa de Xiquets, ja que l’essència de la seua celebració resideix a les escoles de grau infantil i mitjà: “les catalinetes i els nicolauets” (Monferrer, 2009).

De Santa Caterina -Catalina en castellà- exposa la seua biografia que era filla de nobles alexandrins, convertint-se al cristianisme després de contemplar la imatge de Crist en una ermita. Jesús va assenyalar a la futura Santa a qui havia de prendre com espòs. Caterina es va casar i va predicar la paraula de Crist per Alejandria però capturada, va patir martiri i mort. Per la seua part a Sant Nicolás bisbe de Mira, nascut el 270 d. C., li l’atribueix la resurrecció de tres xiquets que havien sigut morts i adobats per un carnisser així com d’alliberar de la prostitució a tres xiquetes filles d’un noble arruïnat.

A Vinaròs els xiquets estrenaven sabates noves el dia de Sant Nicolau; i en la caixa dels mateixos guardaven “les primes” -merenga amb fruita confitada- que degustaven a la vora del riu Sèrvol, en un ambient lúdic on no faltaven carreres i campionats d’empinar catxerulos. Antigament també els xiquets corrien un gall que era lligat a un pal. Hui aquesta pràctica està extingida i el gall ha sigut substituit per una pinyata. Una setmana abans les xiquetes feien el propi per Santa Catalina.

En l’actualitat els festejos de Santa Catalina i Sant Nicolau s’han reduït a tot just un dia i mig, i en concret al del Sant. Si bé les onomàstiques mantenen el seu arrelament i segueixen vinculades als xiquets i xiquetes en edat escolar de la capital del Baix Maestrat, perquè en els col·legis s’elaboren primes, hi ha berenar, alegres cançonetes i lloes (Redó, 1997-2000) i s’empinen catxerulos pels carrers més cèntrics de la Vinaròs; i com no, també se celebra missa i processó (Gómez, La Festa de Sant Nicolás).

Més informació a festes.org

One thought on “D02_Santa Caterina i Sant Nicolau

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada