D01_Evolució del municipi

El municipi de Vinaròs se situa en la costa com a assentament cristià a partir de la reconquesta en el s.XIII, en una plana sedimentària vinculada als rius cèrvol, sec i sènia. L’àmbit del Pla Especial de Protecció ocupa 52 Hectàrees, representant un 4.5% del sòl urbà i urbanitzable del municipi, i concentra la majoria de les principals dotacions i equipaments, la qual cosa converteix l’àmbit en el centre funcional del municipi.

De la seua evolució històrica podem destacar els següents moments i característiques:

s.XIII – s.XIV
En el seu orige, el municipi va comptar amb una configuració emmurallada medieval típica.

s.XVI – s.XVII
Creixement extramurs es va produir de forma tentacular en diversos ravals vinculats a les principals vies d’accés a la ciutat, i en aquesta època es van implantar els convents d’Agustins i de Franciscans.

s.XVIII – s.XIX
Es van derrocar muralles medievals i posteriorment es van construir unes noves muralles carlistes que van deixar una trama amb grans espais buits intramurs.
Comença a destacar la vocació marinera del municipi per la rellevància de les seues drassanes i la construcció de vaixells. Construcció del port.

s.XX – s.XXI
Creixement i ampliació del port. Enderroc de les muralles carlistes, creixements moderns extensius extramurs i colmatant els buits interiors

Font: M.A. Baila. 2007.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada