D03_Muralles liberals

L’àmbit del Pla Especial de Protecció i Catàleg de Proteccions es correspon amb l’espai delimitat per les Antigues Muralles liberals de mitjan el segle XIX (proposades com a BIC), que s’identifica amb el casc antic de Vinaròs, i que conté les zones urbanes i immobles de major antiguitat de la ciutat. Aquest àmbit es correspon amb la zona d’ordenació definida per Pla General com ZU2 (casc antic) i els vials que el defineixen són:

Carrer Jaume I
Av. Llibertat
Carrer Sant Blas
Carrer Raimundo d’Alós
Passeig de Blasco Ibáñez
Passeig de Colom

Restes actuals ubicades al carrer Muralla. Imatge – Vinaròs digital

Durant el segle XIX, a causa de la guerra carlista, la ciutat es va fortificar de nou construint-se les muralles exteriors i nombrosos forts a l’interior de la ciutat. Dos noms propis de la guerra van ser Wenceslao Ayguals de Izco, militar i alcalde per part dels liberals i Ramón Cabrera “El tigre del Maestrat” pel bàndol Carlista que va colpejar fortament a la societat vinarossenca. La guerra es va veure acabada quan Cabrera va creuar l’Ebre en 1840.

Nou sistema defensiu construit en els anys 30. Autor anònim (c 1850). Centre Geogràfic de l’Exèrcit, Madrid. – M.A. Baila. 2007.

Demogràficament durant la primera meitat de segle es va passar de 3.600 a 7.500 habitants, en tot just un segle es va duplicar la població. Aquest augment demogràfic va consolidar i va ampliar els ravals formats sobre els camins de connexió amb la població, deixant grans espais amb parcel·lari rústic inalterat. El creixement en aquesta etapa a més va consolidar l’ampliació del front marítim, la urbanització del barranc de la sequia (carrer Sant Tomás) i el carrer Santa Rita per part dels Agustins; també la urbanització del carrer Les Ànimes junt a l’antic cementeri dels empestats; i l’aparició del carrer Sant Josep, el nou barri de mariners, que generava un espai d’hortes de 7ha tancat pel carrer Sant Magdalena, Socors i Sant Francesc.

L’arribada de la república en 1873 i la seua curta duració va deixar amenaçada a Vinaròs per les bandes carlistes de Benicarló, Alcanar i Ulldecona. Molts vinarossencs veien als carlistes com la salvació i la guàrdia de la ciutat van permetre l’entrada de les milícies a la ciutat que amenaçaven amb saquejar la ciutat. Les baixes van ser 4 morts i 40 ferits pels carlistes i 11 morts i 19 ferits pels republicans.

En aquest escenari de guerra va cobrar importància el General Jovellar, que va entrar a la ciutat amb les seues tropes i va reinstaurar l’Ajuntament, nomenant a Sr. Salvador Masdemón, i la Milícia Nacional. Jovellar va ser després nomenat Ministre de Guerra de la república.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada