D05_Places històriques – Passeig

Postal passeig.
Fuente: Amics de Vinaròs

Abans de començar les obres del passeig marítim, executat per trams en 1928, 1955, 1967 i 1995, la platja de Vinaròs arribava pràcticament fins a la porta de les cases que constituïen la façana marítima.

Postal platja de Fortí.
Autor: Anónimo Fuente: Edición Sacanelles Hnas., [s.a.] (Barcelona : Fototipia Thomas)

Moltes d’aquestes cases pertanyien als ravals com el de Sant Pere, el front urbà del qual va ser derrocat per a donar lloc a les obres del passeig. Es tractava per tant d’un litoral que no mostraria cap tret de artificialització fins a la construcció del port en 1860 i posteriorment del passeig.

L’escala d’aquestes cases de tipologia tradicional era d’una o dues altures, fent que la torre de l’església arciprestral coronara el front marítim des de tots els punts de vista. Pot observar-se també que les cases mantenen una coherència a part de formal i tipològica, també estilística, predominant els acabats cromàtics en blanc.

Això contrasta notablement amb la imatge urbana actual que a partir de la segona meitat dels anys 60 va començar a constituir-se amb la construcció de les altes torres d’apartaments de gran impacte visual, i visibles a llarga distància, creant un gran contrast amb les edificacions preexistents.

Això ha suposat la implantació d’un nou paisatge urbà en el front litoral totalment diferenciat del nucli urbà, i que substitueix al preexistent, configurant una nova façana marítima, perdent-se així la continuïtat paisatgística i la relació entre la ciutat històrica i el litoral.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada