D05_Places històriques – Plaça Primer de Maig

Antigues drassanes situades en l’actual Plaça Primer de Maig
Font: Amics de Vinaròs

El port constitueix la infraestructura de major importància construïda a Vinaròs en el segle XIX. En el seu procés de construcció es distingeixen diversos períodes fins a arribar a la imatge actual, el primer se situa entre 1866 i 1885, consolidant-se l’estructura bàsica. Durant aquest temps i l’esdevenidor, comença a proliferar l’activitat pesquera en el port, sobreeixint entre les altres. No obstant això a principis del segle XX, els pescadors continuaven utilitzant la platja del Fortí, Sant Elm o Sant Pere per a atracar les embarcacions, sense servir-se de la infraestructura del port, ja que la dàrsena no estava ben resguardada dels vents.

A causa d’unes pluges l’ermita de Santa Magdalena molt vinculada a aquesta zona, és derrocada en 1921. Els equipaments portuaris com la llotja i el varador, comencen a aparéixer a poc a poc durant la primera meitat del segle XX, donant al port una imatge més unitària.

El moll de la costa executat en els anys 1946 – 1949, va suposar una gran ampliació del domini portuari terrestre, transformant el front litoral en desaparéixer la platja de la Magdalena i creant un gran espai que hui dia constitueix la plaça Primer de Maig, i que la ciutat encara no ha sabut com apropiar-se d’ell.

Actualment el port compagina l’activitat pesquera amb l’esportiva. L’entorn urbà que dona al port el conformen els antics ravals mariners de la Drassana (carrer Santa Magdalena i Costa i Borràs) i el del Santíssim (carrer Sant Josep), la façana urbana en aquest sentit ha sigut transformada, podent-se observar una gran descompensació en les altures entre les edificacions tradicionals del raval i els nous blocs moderns. No obstant això el conjunt d cases entorn del carrer Sant Josep continuen mantenint una coherència tipològica i formal bastant atípica en el teixit urbà de Vinaròs. D’altra banda, també es troben reminiscències, com a xemeneies, de l’activitat industrial que va començar a assentar-se a Vinaròs, per la seua ubicació estratègica prop del port, en les proximitats a la plaça de Bous, un exemple d’això és la fàbrica Foret o la tèxtil Freixes.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada